De Balinese keuken

Hoe vreemd het misschien ook klinkt, de authentieke Balinese keuken is nog niet zo een-twee-drie te vinden op Bali. De lokale restaurants en ­warung (eetstalletjes) serveren doorgaans Indone­si­sche of Chinees-Indische gerechten en in de belang­rijke toeristengebieden zijn de ­restaurants veelal gericht op de internationale keuken – variërend van ­Italiaans, Frans, Japans en Indiaas tot ­westers- ­Aziatische fusion. Inmiddels heeft een handvol restaurants begrepen dat bezoekers toch echt de authentieke Balinese keuken willen proberen. Elders is het een kwestie van goed zoeken; wie weet hebt u nét geluk bij dat ene marktkraampje of warung.

Het milde tropische klimaat en de vulkani­sche bodem hebben Bali gezegend met een keur aan groenten en fruit, om nog maar te zwijgen van de diverse rijstsoorten. Daarnaast worden in de koele hooglanden groenten als wortelen, kool en broccoli verbouwd. Eigenlijk is op dit vruchtbare eiland van alles te vinden: van koffie tot kruidnagels, van kardemom tot maïs en van druiven tot guaves. Tussen de rijstvelden worden vaak pepertjes en geurige kruiden geteeld.

Het spreekt bijna voor zich dat de Indonesische – en dus ook de Balinese – keuken is be­invloed door de eeuwenlange buitenlandse handel en het Ne­derlandse kolonialisme. Veel kruiden en spe­cerijen in Balinese gerechten komen uit het buitenland, waaronder het altijd aanwezige pepertje (dat in de 16e eeuw door Portugezen en Spanjaarden naar Azië werd gebracht). De belangrijkste bijdragen van de Chine­zen, die met Indonesië handelden en er zich uiteindelijk vestigden, zijn mie, sojasaus, taugé en tofoe.

Babi guling

Balinese hoofdgerechten

Bubur injin

Desert gerechten

Kopyor

Drinken

Balinese Kruiden en specerijen

Kruiden en specerijen

Balinese Maaltijd

Typisch Balinese maaltijd

Alle rechten voorbehouden © InfoBali.nl - Privacy - Links - Contact
Naar Boven