Pura Taman Ayun

Pura Taman Ayun

De Pura Taman Ayun Mengwi is, na de Besakih tempel, de grootste tempel van Bali. De Taman Ayun ligt in een schitterend park met bomen en vijvers bij het dorp Mengwi op ongeveer 8 km ten zuidwesten van Ubud. De naam Taman Ayun betekent “mooi park” en dat zegt eigenlijk al genoeg!

Mengwi dynastie

Tijdens de Mengwi periode was deze prachtige tempel, gebouwd door de toenmalige raja I Gusti Agung Putu in 1634, met een gracht, lotusvijver en park, de hoofdtempel van het koninkrijk. De tempel werd eerst Taman Ahyun genoemd, wat zoveel betekent als ‘tempel omringd door water’. Die naam is wel toepasselijk want het tempelcomplex is inderdaad omringd met water. Er staan talloze karakteristieke meru torens op het tempelplein. De torens met de meerdere, boven elkaar geplaatste dakjes, staan symbool voor de bergen waar de goden verblijven.


Deze tempel is eigenlijk multifunctioneel. Hij werd opgericht voor het vereren van de goden van de bergen en meren, maar ook voor de voorvaderen van het koninklijk huis van Mengwi. Het water rond de tempel staat symbool voor de zee en de tempel staat symbool voor de berg Mandara Giri. Het tempelcomplex bevat zo’n 50 schrijnen en paviljoenen en wordt omringd door een gracht. Het complex is alleen bereikbaar via een brug die leidt naar een rijk versierde toegangspoort.
Eenmaal binnen de grachten voel je de serene sfeer van de omgeving. De binnentuin staat vol met bloemen en is prachtig groen. Het is werkelijk een prachtige tempel en echt een ‘must see’ als je in Zuid Bali bent!

Tip

Als je de Pura Taman Ayun wilt bezoeken, ga dan vroeg in de morgen. Dan is het nog niet zo warm en zijn de bussen met toeristen nog niet gearriveerd, dus kun je in alle rust genieten en deze prachtige omgeving in je opnemen!

Alle rechten voorbehouden © InfoBali.nl - Privacy - Links - Contact
Naar Boven