Pura Ulun Danu Bratan

Pura Ulun Danu Bratan

Op een klein schiereiland aan de westelijke oever van het kratermeer Bratan, ligt de schitterende Ulun Danu tempel, gewijd aan de godin van het water, rivieren en meren, Dewi Danu. Door de manier van bouwen, lijkt de tempel wel op het meer te drijven!

Irrigatietempel

Het kratermeer speelt een belangrijke rol bij de irrigatie van de omgeving en de zuidelijke gebieden van het eiland. De godin Dewi Danu zorgt dat alles in goede banen loopt en daarom moet zij vereerd worden. Deze prachtige tempel uit 1633 bestaat uit een complex van verschillende tempels en tempeltjes op diverse eilandjes. Het is eigenlijk een half hindoeïstische, half boeddhistische tempel, met het subuk-altaar als het middelpunt van ceremonies. De hoofdtempel de Pura Teratai Bang heeft een karakteristieke meru-toren van zeven lagen. Op een ander eilandje ligt een tempel met maar liefst elf daken en is gewijd aan Vishnu.


Met de bus naar boven

Om bij het Bratanmeer en de tempel te komen, ga je met een bus de hellingen van de vulkaan op. Bij de tempel kun je ook vaak Hindoes zien die kleurige offers komen brengen in de vorm van voedsel en bloemen. Bij Bedugul, een plaatsje vlak bij de tempel, kun je de fantastisch mooie botanische tuinen bezoeken. In Bedugul zelf is het een leuke ervaring om over de markt te lopen. Het wil nogal eens mistig zijn op deze hoogte en dat geeft een extra mysterieuze sfeer aan het geheel. De omgeving van het heilige bergmeer is zeer vruchtbaar en dus prachtig groen; er heerst een serene schoonheid. Het meer ligt op een hoogte van 1200 meter. Hierdoor kan het behoorlijk koel en vochtig zijn en het is dan ook geen overbodige luxe om een trui of jas mee te nemen! En vergeet uiteraard je fototoestel niet, want de Pura Ulun Danu Bratan is één van de meest gefotografeerde (en dus mooiste) tempels op Bali!

Alle rechten voorbehouden © InfoBali.nl - Privacy - Links - Contact
Naar Boven