- Bali
- Reizen Bali
- Verblijf
- Bezienswaardigheden
- Activiteiten
- Klimaat & Omgeving
- Overige Informatie
Hoe vreemd het misschien ook klinkt, de authentieke Balinese keuken is nog niet zo een-twee-drie te vinden op Bali. De lokale restaurants en warung (eetstalletjes) serveren doorgaans Indonesische of Chinees-Indische gerechten en in de belangrijke toeristengebieden zijn de restaurants veelal gericht op de internationale keuken – variërend van Italiaans, Frans, Japans en Indiaas tot westers- Aziatische fusion. Inmiddels heeft een handvol restaurants begrepen dat bezoekers toch echt de authentieke Balinese keuken willen proberen. Elders is het een kwestie van goed zoeken; wie weet hebt u nét geluk bij dat ene marktkraampje of warung.
Het milde tropische klimaat en de vulkanische bodem hebben Bali gezegend met een keur aan groenten en fruit, om nog maar te zwijgen van de diverse rijstsoorten. Daarnaast worden in de koele hooglanden groenten als wortelen, kool en broccoli verbouwd. Eigenlijk is op dit vruchtbare eiland van alles te vinden: van koffie tot kruidnagels, van kardemom tot maïs en van druiven tot guaves. Tussen de rijstvelden worden vaak pepertjes en geurige kruiden geteeld.
Het spreekt bijna voor zich dat de Indonesische – en dus ook de Balinese – keuken is beinvloed door de eeuwenlange buitenlandse handel en het Nederlandse kolonialisme. Veel kruiden en specerijen in Balinese gerechten komen uit het buitenland, waaronder het altijd aanwezige pepertje (dat in de 16e eeuw door Portugezen en Spanjaarden naar Azië werd gebracht). De belangrijkste bijdragen van de Chinezen, die met Indonesië handelden en er zich uiteindelijk vestigden, zijn mie, sojasaus, taugé en tofoe.