Tempels & Paleizen

De mooiste tempels en paleizen ter wereld vind je op Bali!

Op Bali vind je de allermooiste en best bewaarde tempels en paleizen. Lees hieronder waarom deze prachtige tempels en paleizen tot de allermooiste ter wereld behoren.

Tempelarchitectuur

Omdat de tempels de verblijfplaats van goden zijn, gelden er striktere regels voor de ruimte­lijke indeling dan bij de particuliere woning. De berg- en oostkant zijn het heiligst. De trapvormige terrassen van oude heilige locaties zijn nog altijd te zien in de Pura Besakih op de Gunung Agung, de Pura Samuan Tiga in Bedulu, de Pura Luhur Batukau in Tabanan en de Pura Kehen in Bangli.

Een openbare tempel die niet bij een wo­ning staat heet pura, wat Sanskriet is voor ‘fort’ of ‘omheind terrein’. Op Bali zijn tienduizenden tempels, voor geslachten, heilige bronnen, irrigatie, dorpen, regio’s en het hele eiland. Een dorp heeft vaak kahyangan tiga (drie heilige ruim­ten): de pura puseh (tempel van de oorsprong), ge­wijd aan Brahma, de god van de schepping, de pura desa of pura bale agung (tempel van het dorp, voor de le­venden) voor Wisnu (Vishnu), god van het leven, en de pura dalem (tempel van de doden), gewijd aan Durga en haar gemaal Siwa (Shiva), de goden van de dood en de reïncarnatie.

De jaba (buitenste binnenhof) is een openbare ruim­te buiten de ingang die vaak niet ommuurd is. In de grote open wantilan vinden uitvoeringen plaats. In een hoek van de buitenste muren van een tempel staat soms een bale kulkul. Bij aan­komst of vertrek van de goden wordt er op de holle houten blokken in dit torenachtige bouwwerk geslagen.

Een tempel wordt betreden via een candi bentar (gespleten poort) in een van de muren, die oogt als een smalle driehoek die verticaal doormidden gesneden is. De poort kan een rol spelen in de voorouderverering, maar ook symbool staan voor de scheiding van de materiële en spirituele wereld. De ommuurde jaba tengah (middelste binnenplaats) heeft een aantal paviljoens, zoals een bale gong voor het gamelanorkest en bouwwerken waar offers worden bereid of poppenspelen worden opgevoerd.

De toegang tot de centrale binnenhof van een tempel is vaak een overdekte poort die in het Balinees candi kurung, kori gelung of kori agung heet. Aan weerszijden van de poort zijn trappen. Boven de deuropening schrikken het angstaanjagende gezicht en de lange nagels van Boma boze krachten af. Hij is de zoon van Wisnu en Ibu Pertiwi (Moeder Aarde) en staat symbool voor natuurlijke vruchtbaarheid. Aan beide kanten van de poort dienen stenen geesten hetzelfde doel. De apit lawang (heiligdommen) worden voor offers gebruikt. Net als bij woningen houdt een aling-aling (privacy-muur) boze geesten buiten.

Overzicht van de belangrijkste tempels op Bali

Pura Besakih

Pura Meduwe Karang

Pura Taman Ayun

Pura Tanah Lot

Pura Ulun Danu Bratan

Alle rechten voorbehouden © InfoBali.nl - Privacy - Links - Contact
Naar Boven