Hedendaagse huizen en hotels

De Balinezen staan erom bekend ideeën uit andere culturen – zowel oosterse als westerse –  over te nemen en die op een unieke manier te combineren; dit geldt ook voor de architectuur. De structuur van een aantal tempels en het concept van de woning ademen Chinese invloed. Sommige paleizen ver­enigen ­Europese en Oost-Aziatische elemen­ten, zoals de Bale Maskerdam (Ne­der­landse stijl) en de Bale Pemandesan (Chinese stijl) van het Puri Agung Karangasem in Amlapura.

In de jaren twintig van de 20e eeuw bouwde de Duitse kunstenaar Spies in Ubud een bungalow met bamboemuren en een rieten dak. Kort daarna verrees het huis-atelier van de Belgische kunstenaar Le Mayeur de Merprès aan Sanur Beach: een omheind terrein met pa­viljoens in tuinen. Maar vooralsnog waren de meeste bezoekers tevreden met de traditionele verblijven. Geleidelijk be­gon men eigen huizen te bou­wen, waarbij het beste van de lokale architectuur en eigen grillige ideeën werden gecombineerd.


Sommige immigrantenhuizen zijn een fantasierijke mengeling van stijlen en materialen, met behoud van de traditionele Balinese vorm en functie (maar er zijn ook aardig wat on­door­dachte architectonische combinaties op het eiland te vinden).

Bamboebungalows met rieten daken zijn al in trek sinds het eerste hotel in deze stijl in de jaren dertig van de vorige eeuw op Kuta Beach zijn deu­ren open­de. De koloniale overheid, die voor de tropen ongeschikte huizen liet bouwen, sprak laatdunkend over ‘onhygië­ni­sche in­heemse hutjes’. In de jaren tachtig kwam er meer pracht en praal, met grote lobby’s, hoge daken en veel decoratie. Vanaf de jaren negentig werden de ontwerpen minder uitbundig, met luxe suites met geverfde muren, marme­ren vloe­ren en meubilair van natuurlijke materialen. Buitenlandse architecten als de Australiërs Peter Muller (Oberoi in Seminyak) en Kerry Hill (Amanusa in Nusa Dua) en de Maleisiër Cheong Yew Kuan (Como Sham­bhala Estate nabij Ubud) gebruikten graag na­tuurlijke materialen als ruwe steen en onbehandeld hout. Met behoud van de Balinese esthetica voorzagen ze de traditionele paviljoens van grote ramen. Verder voegden ze veranda’s toe die aan het oog onttrokken werden door traditionele omringende muren. Een aantal van de beste hotels in Balinese stijl – zoals Amandari in Kedewatan, Alila Ubud en Hanging Gardens in Payangan en Amankila in Manggis bij Candidasa – staat in een spectaculaire natuurlijke omgeving, waardoor de architectuur extra goed uitkomt.

Alle rechten voorbehouden © InfoBali.nl - Privacy - Links - Contact
Naar Boven