Pura Besakih

Pura Besakih

De Pura Besakih, de moedertempel, is de grootste en belangrijkste tempel op Bali. De hindoeïstische tempel ligt op de hellingen van de vulkaan Gunung Agung en is een complex van ongeveer 200 bouwwerken uit de periode tussen de 14e en 18e eeuw.
De tempel ligt in een prachtige groene omgeving bij Menaga, tegen de helling van de vulkaan Agung. In 1963 verraste de vulkaan het eiland met een enorme uitbarsting waarbij vele dorpsbewoners om het leven kwamen. Vanaf de tempel, die is opgebouwd uit donkere lavasteen, heb je een fantastisch wijds uitzicht helemaal tot aan de oceaan.
De Pura Besakih wordt zowel door toeristen als Balinezen druk bezocht en is bereikbaar via een lange trap. Het complex is verdeeld over diverse terrassen Meru’s en paviljoens. De grotere tempels zijn veelal gewijd aan de hindoedrie-eenheid Shiva, Brahma en Vishnu, het doel van de kleinere is vaak wat onduidelijker maar deze lijken relatie te hebben met diverse kasten of delen van Bali. Er worden regelmatig ceremonieën gehouden in Besakih die een waar feest zijn om bij te wonen! De belangrijkste ceremonie vindt plaats in de vierde maan maand van de Balinese kalender, dat is in maart/april. De Balinezen komen dan uit alle delen van het eiland naar Besakih om offers te brengen.


Tempelbezoek

Een bezoek aan te tempel iets wat je niet mag missen en het is een fantastische ervaring Hindoes in kleurige gewaden te zien die offers van voedsel en bloemen komen brengen. Ook komen veel Balinezen het heilige water, het symbool voor het goddelijke, voor rituelen in hun dorp halen. Als toerist mag je echter niet overal komen; er is een duidelijk route waar je niet van af mag wijken. De grote trap naar de ingang is ook aan gelovigen voorbehouden. Je mag de tempels overigens alleen bezoeken als je een sarong draagt, zodat je genoeg bedekt bent en het dragen van een selendang wordt ook zeer op prijs gesteld.

Alle rechten voorbehouden © InfoBali.nl - Privacy - Links - Contact
Naar Boven