Trektochten en bergbeklimmen

Wandelen Bali

Wandelen tussen de rijstvelden op Bali

De geografische diversiteit van het eiland biedt bezoekers de keuze uit rustige wandelingen door rijstvelden, jungle, regenwoud of nationale parken en inspannende bergwandelingen in het droge seizoen.

Wandeltocht naar de Gunung Batur

Aan te bevelen is de twee uur durende wandeltocht naar de Gunung Batur, die in de afgelopen twee eeuwen meer dan twintig keer tot uitbarsting is gekomen. De 1717 m hoge vulkaan bestaat uit een aantal kegels in het midden van een enorme krater en een sikkelvormig meer. De wande­ling begint omstreeks vier uur ’s ochtends en biedt een helder uitzicht op het Danau Batur, de toppen van de Gunung Abang en de Gunung Agung, de zee in de verte en zelfs de Gunung Rinjani op het naburige Lombok. Het wonderlijke landschap is bezaaid met bizarre heuvel­tjes en diverse kraters waar kleine gaatjes witte stoomwolkjes blazen. Op de top krijgen de wandelaars een uniek ontbijt van gebakken bananen en hardgekookte eieren die in de na­tuur­lijke hitte van de vulkaan zijn be­reid. Na de af­daling bieden de warmwaterbronnen bij Toya Bungkah ontspanning voor pijnlijke ledematen. Het is aan te bevelen om een gids te ne­men; een plaatselijk kartel voert een actief ontmoedi­gings­beleid jegens individuele wandelaars. De ‘officiële’ tarieven voor gidsen zijn hoog, maar in een aantal pensions en restaurants aan het meer zijn goedkopere afspraken te maken.


Gunung Agun trektocht met zonsopgang

De Gunung Agung (3142 m) in Oost-Bali is de hoogste en heiligste berg van Bali. De prachtige top beheerst een groot deel van het eiland. De twee routes omhoog worden veel­al ’s nachts bedwongen, zodat de klimmers op tijd op de top zijn voor de zonsopgang.

Vanuit Besakih neemt de klim naar de top vijf à zes uur in beslag. U hebt geen klimervaring of speciale uitrusting nodig, behalve een goed paar schoenen en een fakkel. De kortere route voert u in circa drie uur naar de top en begint bij de grote tempel Pura Pasar Agung nabij Selat. Deze route gaat naar de rand van de krater en biedt een prachtig uitzicht op de Gunung Rinjani op het  naburige Lombok. Een vergunning is niet nood­zakelijk, maar het beklimmen van de berg is niet toegestaan tijdens belangrijke religieuze evene­menten in de Pura Besakih. Doorgaans vinden deze plaats in april.

Taman Nasional Bali Barat (Nationaal Park)

In het Taman Nasional Bali Barat (Nationaal Park West-Bali) kunt u panoramische trektochten ma­ken. Het park wordt doorkruist door stroompjes en wandelpaden. Een wandeling door het park, dat meer bos dan jungle is, neemt circa vijf uur in beslag. De routes zijn vaak steil maar relatief eenvoudig, hoewel er op sommige stukken geen pad is en u zich soms door kreu­pelhout moet worstelen. Verder kunt u op sommige paden ook wilde runderen en herten tegenkomen. Bezoekers van het nationale park moeten een vergunning hebben en in het gezelschap zijn van een gids. Voor beide kunt u terecht bij het hoofdkantoor van het park in Cekik (tel. 0365-61060), de rangerpost in Labuhan La­lang of het kantoor van het mi­nisterie van Bosbouw (PPHA) in Denpasar.

Natuurliefhebbers zullen ook veel plezier beleven aan trektochten door het vrij­wel ongerepte regenwoud langs het Danau Buyan en het Danau Tamblingan, vlak bij Bedu­gul. De paden door het bos zijn smal en het ­kreupelhout is circa 2 m hoog, maar in het dro­ge seizoen is de route niet moeilijk te vinden. Tussen de bomen liggen tempels op zonovergoten open plekken en u kunt oog in oog komen te staan met herten, zwarte apen en eekhoorns. Ook kunt u zich door een van de dorpsbewoners over het meer laten roeien in een pedau akit, een traditionele dubbele kano.

Alle rechten voorbehouden © InfoBali.nl - Privacy - Links - Contact
Naar Boven