Chinese invloeden op Bali

Chinese InvloedHoewel de Chinese invloeden op Bali niet goed gedocumenteerd zijn en niet direct in het oog springen, gaat de Balinese connectie met China terug tot het jaar 670: een Chinese pelgrimgeleerde schreef destijds over zijn bezoek aan een boeddhistisch land dat Bali heette.

In de 11e eeuw trouwde een Balinese  koning met een Chinese prinses van de Kang-dynastie. Zij noemden hun koninkrijk  Bali Kang of Balingkang. De hindoegoden zouden de tot het boeddhisme bekeerde prinses onvruchtbaar hebben gemaakt; ze stierf van verdriet en werd zo Batari Mandul, de Onvruchtbare Godin. Haar stenen beeld staat in de tempel Pura Tegeh Koripan. Prinses Kang wordt door zowel Balinezen als Chinezen vereerd als Ida Ratu Ayu Subandar, de Goddelijke Havenkoningin. Ze is de godin van de handel en de patroonheilige van de kooplieden. In de tempels Pura Besakih en Pura Ulun Danu Batur staan grote altaren ter ere van haar. Zelfs de hond van de prinses speelt een rol in de band tussen Bali en China: de langharige Kintamani-berghonden die op Bali als huisdier worden gehouden zouden afstammen van de Chinese chowchow van prinses Kang.


Barong is een Balinese dansvorm die veelal door twee mannen wordt uitgevoerd. De vrouwfiguur van het paar beschermgeesten uit de barong landung draagt een wit masker met Chinese trekken dat prinses Kang zou voorstellen. Dergelijke gemaskerde mythologische wezens, uitgebeeld door twee dansers, komen ook voor in China en andere gebieden in Azië. Verder is de Chinees aandoende leeuw Barong sae op Bali te vergelijken met de traditionele Chinese leeuwendansers: in gunstige perioden van het jaar danst hij voor huizen, kantoren en tempels op de muziek van gongs, trommels en cimbalen.

Balinese architectuur

Ook de Balinese architectuur kent duidelijk Chinese invloeden. Zowel de Balinese als de Chinese huizen en tempels zijn omgeven door muren, die soms ingelegd zijn met Chinese porseleinen platen of  keramische tegeltjes. Net voorbij de poort biedt een aling-aling ­(privacymuur) bescherming tegen demonen en kwaadaardige invloeden. Zowel in China als op Bali staan de verschillende gebouwen met hun gekrulde dakranden rond een open binnenplaats. Ook enkele textielpatronen en houtbewerkingsmotieven worden met de Chinezen gedeeld, zoals karang cina (Chinees lofwerk) en karang sae (Chinees lofwerk met leeuwendessin).

In elke grote stad zijn Chinese boeddhistische tempels te vinden, en ook elders zijn Chinese invloeden zichtbaar. Zo worden Chinese koperen munten gebruikt voor offers en aaneengeregen tot rituele objecten. Deze worden tevens gebruikt als heilige beeltenissen van de hindoegoden van voorspoed en vruchtbaar­heid en worden ook over heiligdommen gedrapeerd.

 

Alle rechten voorbehouden © InfoBali.nl - Privacy - Links - Contact
Naar Boven