Munteenheid Bali

munteenheid_bali.jpg

Een vakantie Bali heeft de reputatie nogal duur te zijn, maar eigenlijk valt dat nogal mee. Goed, de reis er naartoe tikt natuurlijk aan, maar het dagelijks leven en openbaar vervoer op het Indonesische eiland is daarentegen weer heel goedkoop. De munteenheid Bali is de Indonesische Roepia. De koers daarbij is ongeveer 1:13.000, dat houdt in dat je voor 1 Euro ongeveer 13.000 Roepia krijgt. Even ter vergelijking; voor zo’n 200.000 (rond de 15 Euro) Roepia kun je al redelijk uitgebreid uit eten gaan! Dit geldt dan voor populaire toeristengebieden zoals Sanur, in wat rustigere badplaatsen en het binnenland is dat nog goedkoper!

Fooien en afdingen

Geldzaken zijn belangrijk en soms best lastig. In het buitenland kan het moeilijk zijn om in te schatten wanneer je nu wel of niet fooi moet geven en zo ja, hoeveel dan. In Indonesië, dus ook op Bali, is een fooi van 10%-15% gebruikelijk. Afdingen is algemeen gebruik op de markt en in veel winkels, vooral als het om bijvoorbeeld kleding of sieraden gaat. Bied bij het afdingen ongeveer de helft van de gevraagde prijs en kom dan op ongeveer 60-70% van de vraagprijs uit. In restaurants of bij eetkraampjes is afdingen meestal niet gewoon. Twijfel je, vraag dan aan de lokale bewoner naast je wat hij/zij betaald heeft voor de maaltijd.


Munteenheid Bali; betalen

In de gedeelten van Bali waar veel toeristen komen, kun je over het algemeen makkelijk pinnen. Ga je naar plaatsen die meer afgelegen zijn, dan is het wel slim om contant geld mee te nemen. In de grote steden kun je in hotels, restaurants en winkels prima terecht met je credit card, vooral Mastercard of Cirruscard, maar buiten de grote steden is dat moeilijker. Geld wisselen kan bij alle banken, deze zijn geopend van 08.00 uur tot 14.00. Daarnaast zijn er ook speciale wisselautomaten waar je buiten de openingstijden ook terecht kunt. 

Tip; zoals in zoveel vakantiebestemmingen, moet je ook hier opletten voor zakkenrollers en oplichters. Houd, zeker op de markt, je tas op je buik of je hand op je zak en gebruik je gezonde verstand als het gaat om ‘interessante’ aanbiedingen!

 

Alle rechten voorbehouden © InfoBali.nl - Privacy - Links - Contact
Naar Boven