Pura Tanah Lot

Pura Tanah Lot

Aan de westkust van Bali, op een rotsig mini-eilandje in zee, ligt de Zeetempel van Tanah Lot. Het is een schitterende kusttempel die de grillen van de Indische Oceaan al eeuwenlang het hoofd biedt en tijdens zonsondergang een spookachtige indruk maakt. Gebouwd om de komst van het hindoeïsme op Bali vanuit Java, vele eeuwen geleden, te herdenken, is deze imposante tempel een plek die je echt gezien moet hebben!

Het getij

Het getij speelt bij Tanah Lot een belangrijke rol. Bij hoog water wordt het eilandje helemaal omringd door water en maakt de tempel een imposante en mysterieuze indruk. Bij laag water kun je naar de tempel lopen over een zanddam van ongeveer twintig meter lang. Alleen de eerste vijf meter van het eilandje is toegankelijk en daar is de grot met de, naar het schijnt, magische bron; er komt zoet water uit de bron, terwijl die omringd wordt door zout zeewater…


De legende zegt dat Tanah Lot in zestiende eeuw is gebouwd door de Javaanse Hindoepriester Sanghyang Nirantha. Hij zou met zijn magische krachten de klif de zee in hebben geduwd. Hij liet het heiligdom beschermen door zijn sjaal in heilige giftige slangen om te toveren. Tot op de dag van vandaag worden er nog speciale slangenrituelen uitgevoerd.

Kuta

De Tanah Lot tempel ligt niet ver van de populaire badplaats Kuta, aan die kuststrook in het zuidwesten van Bali liggen veel meer tempels. De tempels liggen niet heel dicht bij elkaar, maar bij helder weer kun je vanaf de ene tempel de volgende zien liggen. Pura Tanah Lot is waarschijnlijk wel de belangrijkste van de reeks kusttempels. Het is in ieder geval één van de populairste toeristische attracties op Bali en op de toegangsweg ernaar toe staan allerlei kraampjes waar je souvenirs kunt kopen en talloze terrasjes.

Alle rechten voorbehouden © InfoBali.nl - Privacy - Links - Contact
Naar Boven