Pura Meduwe Karang

Pura Meduwe Karang

Het noorden van Bali is veel minder toeristisch dan het zuiden. Maar daarom niet minder mooi! De natuur is prachtig en afwisselend; van een lieflijke kust tot jungle, bergen en kratermeren. Maar ook, zoals overal op Bali, diverse schitterende tempels. Gaat u naar het noorden van Bali dan mag een bezoek aan de Pura Meduw Karang tempel dan ook niet aan uw reis ontbreken! De tempel is gelegen bij Kubutambahan op ongeveer 12 km ten oosten van Singaraja en is een prachtig, groot, zeer overvloedig gedecoreerd tempelcomplex in Noord-Balinese bouwstijl.

God van de aarde

De tempel is gewijd aan de god van de aarde; Batara Meduwe Karang, die zorgdraagt voor de bescherming van de vruchtbare grond en de gewassen. De indrukwekkende ingang is verrijkt met drie rijen Ramayana beelden en er zijn twee gespleten poorten. De hele tempel is ommuurd en versierd met zuilen, imposante en soms angstaanjagende beelden en reliëfs. Op het derde binnenhof, waar het allerheiligste van de tempel gevestigd is, kunt u een beroemd reliëf bekijken. In eerste instantie lijkt het een Balinees op een fiets te zijn. Maar het gaat waarschijnlijk om een afbeelding van de Nederlandse etnoloog W.O.J. Nieuwenkamp. In het jaar 1904 verkende hij Bali per fiets, en dat is in die tijd vermoedelijk een hele vertoning geweest die wel vastgelegd móest worden! Dat het wel om een westerling moet gaan is te zien aan de lange neus, die Aziaten zo’n frappant kenmerk van westerlingen vinden.


Boeren uit de omgeving komen regelmatig naar de tempel om offers brengen aan de god van de aarde en aan de zonnegod Surya, die tevens god van de velden is. Ze hopen op die manier vruchtbaarheid voor hun velden en een goede oogst te verkrijgen. Met een beetje geluk kunt u zo’n offerande of kleurige ceremonie meemaken!

Alle rechten voorbehouden © InfoBali.nl - Privacy - Links - Contact
Naar Boven