Tuinen en tuinieren

De doorsnee-Balinees had geen tuin nodig; de gewassen tierden immers welig in de directe omgeving, en de binnenplaats van een huis werd vaak niet be­plant, omdat daar ceremonies plaatsvonden. De omringende muren hielden het geciviliseerde erf vrij van de natuurlijke wereld erbuiten. Een aantal rijke Balinezen en koningen liet – veelal beïnvloed door Europese ideeën – lustpaviljoens bij kunst­matige vijvers bouwen, zoals het Taman Tirtagangga en het Taman Ujung in Oost-Bali. Ook sommige tempels, zoals de met een gracht omgeven Pura Taman Ayun in Mengwi, zijn voor Balinese begrippen ongebruikelijk.

De immigrantengemeenschap introduceer­de de aanleg van tuinen waarschijnlijk als integraal onderdeel van de verfraaiing van hotels en huizen, maar er begon pas echt iets te veranderen toen de lokale autoriteiten in de jaren negentig van de 20e eeuw startten met de aanplant van bomen langs wegen om dorpen op te fleuren. Verder namen werknemers van hotels met een tuin het idee mee naar huis. Zo ontstond er een kleine sierplantenindustrie, onder andere op rijstvelden bij Sanur en Mas.


Openbare gebouwen

Veel openbare gebouwen hebben tegen­woor­dig mooie tuinen met grasvelden, bloeiende struiken en bestrate paden. Ook de kleine­re ruimten rond woningen worden steeds groener. Datzelfde geldt voor tempels, hoewel overijverige gelovigen op veel onverharde binnenplaatsen beton hebben gestort, zodat de tempelgangers tijdens regenbuien geen modderige voeten krijgen; op zonnige dagen is het beton echter zo heet dat de voeten bijna verbranden.

Tegenwoordig wordt elk zichzelf respecte­rend hotel in Balinese stijl geacht te beschikken over grasvelden, bloeiende planten en struiken langs slingerende paden, visvijvers met fon­teinen, paviljoens die worden overschaduwd door tropische bomen, en zelfs badkamers in de buitenlucht – compleet met binnen­tuintjes. Sommige hotels kiezen voor een wat natuurlijker decor, door zoveel mogelijk bo­men te laten staan en eromheen te bouwen.

Alle rechten voorbehouden © InfoBali.nl - Privacy - Links - Contact
Naar Boven