Typisch Balinese maaltijd

Balinese Maaltijd

Balinese Maaltijd

Op het ontbijt na draaien alle Balinese maaltijden om rijst. Het ontbijt is vaak erg eenvoudig en bestaat bijvoorbeeld uit kleverige zoete cakejes, vers fruit en koffie of thee.

Voorafgaand aan het middagmaal brengt men de goden en geesten op het familieterrein offers – in de vorm van een paar gekookte rijstkorrels, wierook en bloemen.

Het hoofdbestanddeel van de maaltijd – rijst – gaat vergezeld van een aantal groentegerechten en vlees (waarbij varkensvlees populairder is dan rundvlees), vis of gevogelte. Ook tempé, een nootachtige koek van gefermenteerde sojabonen, is een heerlijke en goedkope bron van eiwitten. Omdat het vlees van gevogelte – vooral eenden, die elke dag voor bemesting door de rijstvelden worden gedirigeerd – doorgaans niet al te mals is, wordt het voor de bereiding veelal fijngesneden, net als vis en garnalen. In veel huishoudens komen tum op tafel: pakketjes van fijngehakt en rijkelijk gekruid vlees, vis of gevogelte dat – gewikkeld in een bananenblad – is gestoomd of op hete kolen geroosterd. Uiteraard mag de sambal niet ontbreken op tafel.


Vaak worden er schijfjes komkommer bij de maaltijd geserveerd, evenals kroepoek of ­peyek (gefrituur­de, met ansjovis of pinda’s gekruide beignets van rijstdeeg). Tussen de verschillende gerechten zal er ongetwijfeld een zijn dat bereid is met de dikke, zoete sojasaus die in heel ­Indonesië wordt gebruikt. Een complete Balinese maaltijd omvat zodoende een uitgebreid scala aan smaken – zoet, zuur, heet, kruidig – en structuren.

Het diner bestaat vaak uit kliekjes van de lunch, geserveerd met rijst en één of twee bij­gerechten – bijvoorbeeld een omelet of gefri­tuurde mie. Gerechten die door westerlingen eerder als dessert worden beschouwd, zoals zwarte-rijstpudding en met palmsuiker gevulde knoedels van rijstdeeg, eten de Balinezen als tussendoortje.

Alle rechten voorbehouden © InfoBali.nl - Privacy - Links - Contact
Naar Boven